Vi matas med feta faktafel


Än i dag finns ingen korrekt genomförd undersökning som visar sambandet mellan fett och hjärtinfarkter

Annandag jul.

Nu har du lite ont i magen, va?

Och kanske lite känningar åt hjärtat efter alla smörstekta köttbullar och fet leverpastej på nattmackorna?

Då kan det vara en tröst att ­veta att du är grundlurad – av ­läkemedelsindustrin och livsmedels­företagen.

 

Det kan knappast ha undgått någon att det sedan flera år rasar ett fettkrig i Sverige.

I våldsamma sammandrabbningar strider Livsmedelsverket tillsammans med en bataljon experter som envist hävdar att vi blir sjuka av att äta animaliskt fett mot en sannolikt lika stor bataljon läkare, forskare och lekmän som har mage att påstå att det är rena nyset.

Som åskådare är det svårt att förstå hur striden egentligen uppstått.

Visst måste det väl vara bevisat för länge ­sedan att smör och grädde är livsfarligt?

 

I sin nya bok ”Forskningsfusket!” gräver läkaren och forskaren Ralf Sundberg sig tillbaka till efterkrigstiden då idéerna om det farliga fettet tog form.

Men där det avgörande beviset för att vi dör för tidigt genom att äta fett borde finnas hittar han – ingenting.

Ja, ingenting förutom en förfalskad studie.

Vi tar det från början:

En forskare som haft i uppdrag att undersöka hur mycket mat en stridande soldat behövde hette Ancel Keys.

Han var med från start i det nyinrättade FN-organet Food and agriculture organization, FAO, som av nödvändighet – boskapsbeståndet i världen hade minskat kraftigt under kriget – förordade vegetabilisk mat.

När han därefter noterade att antalet hjärtinfarkter bland medelålders män kraftigt ökade efter kriget var hans självklara svar att det berodde på kosten.

Att det kunde ha att göra med den stress och de påfrestningar männen upplevt som soldater föll honom inte in.

 

Det är mycket möjligt

att Ancel Keys helt enkelt lojalt ville understödja FAO:s uppmaning om att satsa på spannmål och vegetabilisk olja eftersom han utan närmare studier bildade sig uppfattningen att infarkterna berodde på mättat fett.

För att bekräfta tesen genomförde han Seven countries study – som än i dag ­citeras, trots att hela den vetenskapliga världen mycket väl vet att den var förfalskad.

 

Genom att i diagramform pricka in sju länders genomsnittliga konsumtion av mättat fett och på den andra ­axeln förekomsten av hjärtinfarkter fick han en prydlig linje som tydligt visade att ju mer mättat fett desto högre dödlighet i infarkter.

Fusket bestod i att Ancel Keys bland 22 länder som han hade uppgifter från valde ut de sju som bekräftade hans tes.

Hade alla länder plockats in i diagrammet hade det inte funnits något samband mellan mättat fett och hjärtinfarkter.

Men hur kunde en hel värld välja att tro på något som aldrig bevisats?

Än i dag finns det ingen korrekt genomförd ­undersökning som kan visa på sambandet, däremot åtskilliga som bevisat motsatsen.

Förklaringen hänger enligt ”Forskningsfusket!” på två saker.

Dels var myten bingo för hela livsmedelsindustrin förutom mejerinäringen.

Vegetabiliska oljor, som sojaolja, majsolja och bomullsfröolja, är fleromättade och ansågs ofarliga, rent av nyttiga.

Att de är så mycket billigare än animaliskt fett gjorde inte ont alls.

Dels sammanföll mytbildandet med att medicin kommersialiserades.

Från att ha varit en småskalig angelägenhet mellan läkare, apotekare och patient började ­läkemedelsföretag etablera sig.

 

Ancel Keys gav blodfettet

kolesterol, som han menade steg av mättat fett, den slutgiltiga skulden för hjärtinfarkter.

Det gav utrymme för att lansera mediciner som skulle sänka kolesterolhalten.

En av de första som kom ut på marknaden var ett ämne närbesläktat med växtbekämpningsmedlet hormoslyr som totalförbjöds sedan det visat sig vara starkt cancerframkallande.

I dag säljer enbart Pfizer sitt medel ­Lipitor för att sänka kolesterol för 90 miljarder per år.

Steg för steg har gränsen för vad som ska betraktas som normalt kolesterolvärde sänkts så att 70 procent av befolkningen mellan 30 och 50 år och 95 procent av alla över 50 år är potentiella köpare av statiner, som de moderna blodfettsmedicinerna kallas.

 

Det är visserligen sant att en viss del av ett visst blodfett kan bidra till hjärtinfarkt.

Men det har ingenting med det mättade fettet att göra och beror inte på huruvida du äter exempelvis ägg som är tjocksmockade av kolesterol.

Men ­­för ­både läkemedelsindustrin och livsmedelsbranschen har de idéerna varit lönsamma. Livsmedel har kunnat marknadsföras som ”kolesterolfria” och ”fettfria”, läkemedelsindustrin har dragit nytta av rädslan för kolesterol som trots allt är ett högst naturligt och livsnödvändigt ämne som kroppen själv bildar om det inte tillförs i form av mat.

Den medicinska forskningen bekostas ­i monstruös omfattning av läkemedels­företag och livsmedelsindustrin.

De har inget intresse av att avliva de guldkantade myterna.

I ”Forskningsfusket!” beskriver Ralf Sundberg hur slugt forskare, som är beroende av pengar från endera branschen, kan styra sina resultat.

Det går att utesluta försökspersoner som skulle kunna ge besvärande siffror. Men genom att välja redovisningsmetod kan man uppnå önskat resultat.

Dribblar man tillräckligt med siffror kan en mycket liten skillnad blåsas upp till häpnadsväckande proportioner, det är särskilt vanligt när forskning ska presenteras i medier. Om 0,001 procent i en grupp försökspersoner dör och 0,002 procent dör i en annan, minskar eller ökar dödligheten av den ena eller andra anledningen med 50 procent.


Blusen

Köpte mig en blus för en månad sen för att ha till jul.
Den var lite trång, längden var bra, dålde precis min mage, men tänkte att jag kommer nog i den till jul.
När jag duschat igår tog jag på den,
:O Den var för stor och nådde ända ner på halva låret.
Jag blev väldigt förvånad.
Jag vet ju att jag gått ner i vikt, det säger vågen, men min hjärna säger annat.
Igår visade även min blus att jag verkligen gått ner i vikt.
Men hjärnan vägrar fortfarande acceptera faktum.
Jag tror att jag alltid kommer att känna mig tjock.

Vörtlimpa LCHF

Mått och vikt får ni efter helgen för nu har jag hamnat på en platå.
Men jag har ingenstans bråttom, huvudsaken det går åt rätt håll.
Vikten står still, så jag kollade inte måtten heller.
På måndag får vi se om vågen rört på sig.
JAG ÖNSKAR ER ALLA EN
Nu har jag experimenterat fram en vörtlimpa.
Den blev saftig och god. Godare än en vanlig tycker jag
250 gr Creme fraiche
9 ägg
9 dl riven ost
9 msk majonäs
1,5 dl kokosmjöl
1,5 dl mandelmjöl
1 påse vörtkryddor
3 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
Pofiber (till formen)
Värm Cremefraiche i en kastrull dra undan den från plattan och rör i vörtkryddorna.
Vispa äggen fluffligt
Tillsätt
osten och majonäsen
Vispa ihop
Vispa sen ner kryddblandningen
Blanda alla torrvaror och vispa ner dem i smeten
Låt svälla 10-15 min
Smörj under tiden en bakform 1½ L och strö i pofiber
Grädda i 175 grader 40-50 min i nedre delen av ugnen

Det går sakta men säkert

Igår tog jag mått och vikt igen.
Resultatet efter 7 veckor
Vikt - 8,2 kg
Cm - 31,9
Ingen är ju gladare än jag
Men det sjuka är att jag känner mig inte smalare.
Andra ser det, men inte jag.
Det är väl min hjärna som inte hänger med.
Jag har varit överviktig de senaste 23 åren sen jag fick min son.
Så det tar väl ett tag innan hjärnan ser vad alla andra ser.
Jag vet ju att måttband och våg inte ljuger för mig så alltså måste det vara min hjärna.
Jag ser ju även på kläderna.
Alla tunikor måste jag dra ihop halsringningen med en säkerhetsnål.
Annars ramlar bysten ut om jag böjer mig fram.
Varför köper hon inte nya kläder, tänker ni säkert
Vem har lust att lägga ut en massa pengar på kläder nu när det hela tiden går neråt.
Då kan jag ju inte ha dem heller om några veckor.
Det känns ju som ganska bortkastade pengar.
Det är 4 cm kvar att krympa i midjan så kan jag ha nästa storlek.
Då ska jag köpa nya byxor, för då kommer de jag har att ramla av mig.
Men vet ni vad. Det är en underbar känsla. :D

Fläskpannkaka LCHF

Idag gjorde jag fläskpannkaka till middag
Det blev supergott.
BILD KOMMER SEN

FLÄSKPANNKAKA 4 port
250 gr Sidfläsk
150 gr riven ost (mild)
8 ägg
1,5 dl grädde
250 gr keso
GÖR SÅ HÄR

Smörj en ugnsform
Skär sidfläsket i små bitar och stek det
Lägg det i formen och strö den rivna osten över
Vispa äggen luftiga
tillsätt Keso och grädde, vispa och häll ovanpå fläsket o osten
Ställ in i  ugnen i 225 grader 15-20 min
Servera med lingonsylt

Ska börja träna idag

Idag blir det ingen vikt eller mått
Det är PMS vecka och jag är lite svullen i kroppen och då kommer vågen och måttbandet vara missvisande.
Så ni får vänta tills nästa måndag innan jag lägger upp nya resultat.
Men igår gick jag ner på stan ca 1,5 km med Malin (min dotter) och hem igen.
Det är väl inget speciellt med det tänker många.
Men för mig är det en seger eftersom jag inte klarat av att gå den sträckan tidigare.
Efter halva vägen till stan brukar mina höfter börja värka och innan jag är hemma värker både höfter och knän.
Min fibromyalgi gör ju inte saken lättare.
Men igår så kände jag ingenting och gör fortfarande inte.
Tänk vad mycket minus 6-7 kg kan göra
Så idag ska jag kliva upp på min orbitreck som stått i vardagsrummet senaste halvåret och hånflinat åt mig :))
Får väl börja med 5-10 min. Så får vi väl se vad min kropp klarar.
Får jag inte ont då så blir jag världens gladaste.
Det är inte bra att gå ner i vikt när man har mycket övervikt och inte kan röra på sig.
Kroppen blir inte så trevlig att titta på då.
Jag har deffinitivt ingen lust att lägga mig under kniven sen när jag gått ner alla mina kilon för att det är för mycket skin någonstans, om jag kan förhindra det.
Man är ju inte 25 år längre och huden är ju inte lika elastisk längre, men jag ska göra mitt bästa för att undvika operation.
Så mina vänner återkommer med resultat nästa måndag

Gott var det

Idag blev det skinstek med gräddsås och min egen morots/gräslökröra

Skinstek
175 grader i nedre delen av ugnen

Gnid in köttet med valfria kryddor
Lägg på ugnssäkert fat
Stick in en köttermometer
ställ in i ugnen
När innertemp. visar 75 grader är det köttet klart

Gräddsås 2 port
Häll av skyn när steken är färdig genom en sil ner i en kastrull
Tillsätt
2 dl grädde
1 msk philadefiaost
soja till såsen fått önskad färg
Koka upp under omrörning.

Morots/purjolöksröra 2 port
2 morötter riv på grövsta sidan på rivjärnet
10 cm medelstor purjolök
smör
2 dl grädde
1-2 tsk sambal olek
2 msk Philadelfia
Riv morötterna på grövsta sidan på rivjärnet
Skiva purjolöken
stek dem så de blir lite mjuka
Häll över grädden
Tillsätt Philadefia
Rör om tills allt blandats
Låt puttra på svag värme ca 10 min

Äntligen fick jag till det

Nu har jag reglerat receptet lite, provade att ha i 1 tsk malda psylliumfrön (se bild)
Det är precis samma sak som fiberhusk men mycket billigare.
I alla bröd är det ju fiberhusk/psylliumfrön i alla LCHF bröd, men oftast 2-3 msk och jag blir väldigt dålig i magen.
Jag gjorde ju ett bröd utan fiberhusk som blev väldigt bra.
Men nu provade jag att tillsätta 1 tsk psylliumfrö och det blev ännu bättre och min mage klarade den mängden
Nedan har ni det senaste receptet,
Jättegott, alla som smakat vill ha receptet

Ullas Ostfrallor 6-8 st

3 ägg

3 dl riven ost

3 msk majonäs

1 tsk psylliumfrön malda från finax

0,5 dl kokosmjöl

0,5 dl Mandelmjöl

1 tsk bakpulver


Gör så här

Vispa äggen hårt tills de blir fluffiga

 

Tillsätt

ägg, ost, majonäs

Kryddor om du vill tex. brödkrydda

Blanda ihop alla torra ingredienser

Blanda ner i äggsmeten

 

Låt svälla i 10 min

 

Klicka ut på bakplåtspapper

 

Grädda i 200 grader tills de har fått färg

 

PS. Idag 13/12 böt jag ut Mandelmjölet mot hasselnötsmjöl.

Jag tillsatte även 2 msk vallmofrö. Jättegott


RSS 2.0