Så ska man träna, efter ålder, sägs det.

BÄSTA TIPSEN FÖR TRÄNING – I DIN ÅLDER

20-årsåldern

Professorn: Du kan träna i princip vadsomhelst. Våga testa nya träningsformer och var inte rädd för högintensiv träning, om du är frisk. Risken för skador är minst här även om du inte är odödlig. Det viktigaste är att du ser till att det blir av eftersom det är mycket annat som lockar i livet här. Ju tidigare du grundlägger dina träningsvanor desto bättre (helst redan i tonåren). Varierad träning är alltid bäst, kondition, styrka och rörlighet. Tänk på att träning är färskvara.

Shirins träningstips: Kampsport, tennis, klättring, fotboll, löpning/backträning, puckelpist-åkning, ishockey, squash.

30-årsåldern

Professorn: Det är nu allt ska hända, barn, familj, karriär, större boende med mera. Här har vi som minst tid till fritid och det blir ännu viktigare att hitta tid för fysisk aktivitet. Livet är som det är, men missa inte den viktiga vardagsmotionen. Här är du fortfarande frisk och lättränad. Kroppen kan börja kännas stel, glöm inte rörlighetsträningen. Både män och kvinnor går i snitt upp ett kilo per år under den här perioden i livet.

Shirins träningstips: Coreträning, yoga, löpning, styrketräning, spinning, gå till och från dagis/skola, zumba, cykla, all form av funktionell träning.

40-årsåldern

Professorn: Nu kan en del få högt blodtryck eller gå upp onödigt mycket i vikt. Gör en hälsokontroll. Om du aldrig har tränat förut, börja smått och öka successivt både med tidslängden och intensiteten. Här kan det även börja ske hormonella förändringar och kroppsformen kan förändras. Du har kommit till den gyllene medelåldern, ämnesomsättningen har sakta börjat dala och träningen är viktigare än någonsin. Tänk på din hållning, ditt midjemått, att inte sitta stilla för mycket och för länge, vad du äter och prioritera sömnen.

Shirins träningstips: Löpning, raska promenader, ridning, bodycombat, yoga, spinning, zumba, kettlebells, crossfit, pilates.

50-årsåldern

Professorn: Om du inte gjort en hälsokontroll ännu så är det hög tid nu. Du behöver balans, koordination, smidighet, styrka och kondition. Efter ett tufft pass behöver du även längre återhämtning, dubbelt så lång tid som när du var 20 år. Bukfetman ökar och blodfetterna förändras när mensen upphör. Man märker tydligare att musklerna blir svagare. Medelåldern för kvinnor i klimakteriet i Sverige är 52 år. När du tränar får det gärna vara lite stötigt, med hopp, för att belasta skelettet extra.

Shirins träningstips: Övningar på balansboll/balanskudde, TRX, all sorts funktionell träning, dans, aerobics, raska promenader, löpning, simning, längdskidor.

60-årsåldern

Professorn: Nu har du mer tid och förmågan att öka din styrka och kondition är fortfarande bra. Lägg upp ett program där du ökar din träning successivt. Anpassa träningen efter just dig, speciellt om du har börjat få ont i leder och knän. Här har åldern tagit ut sin rätt på balansen, så var noga med att träna balans samt koordination. Gör aktiviteter som du tycker är roligt. Lek med dina barnbarn. Rör på dig minst 30 minuter om dagen och lägg helst in två styrkepass i veckan.

Shirins träningstips: Cykling, tennis, golf, dans, yoga, jympa, pilates, långfärdsskridskor, längdskidor, stavgång, cirkelträning, lek med barnbarnen, daglig stretch.

70/80-årsåldern

Professorn: Nu finns verkligen tiden! Passa på att göra dina dagliga aktiviteter utomhus så du får solljus på dig. Huden bildar D-vitamin av sol och dagsljus. D-vitaminet är livsviktigt. Det tar bland annat upp kalciumet bättre i kroppen som är bra för skelettbildningen och nervsystemet. Det reglerar kalkbalansen i tänder och skelett och har en rad andra positiva effekter. Många kan ha en del krämpor i den här åldern. Ta hjälp från proffs, till exempel en sjukgymnast. Vi kan hejda många sjukdomar och öka livskvaliteten bara genom att leva sunt, äta bra och träna måttligt.

Shirins träningstips: Seniorjympa, vattenjympa, promenader, dans, yoga för seniorer, stavgång, styrketräning med gummiband, daglig stretch.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0