Kalla Fakta

Läkare – men inte fettskrämda


THOMAS LATIMER CLEAVE (1906–83),

läkare i brittiska flottan, kom fram till att de nya sjukdomarna fetma och diabetes i västvärlden berodde på den nya maten med socker och stärkelse.

Publicerade 1974 boken ”The saccarine disase”.


JOHN YUDKIN (1910–95)

Var militärläkare innan han blev professor i fysiologi vid Londons universitet.

Enligt hans forskning har socker en tydlig koppling till hjärtsjukdom.

Skrev boken ”Pure, white and deadly” (1972).

ROBERT ATKINS (1930– 2003)

Var en amerikansk hjärtläkare som i början av 60-talet gick ner i vikt med hjälp av lågkolhydratkost.

Publicerade ”Dr. Atkins’ diet revolution” 1972. 

ANNIKA DAHLQVIST (1948–)

Är en läkare som led av övervikt trots att hon åt fettsnålt.

Testade lågkolhydratkost vintern 2004, gick ner i vikt och blev frisk.

Började rekommendera samma kost till patienter med övervikt och diabetes,

Skrev insändare och startade en blogg för att sprida sitt budskap om LCHF (Low Carb High Fat).

Så åt mannen som gav oss ordet "banta"


Ordet ”banta”

Har inte alltid betytt att räkna kalorier – tvärtom.

Uttrycket kommer från William Banting, en överviktig begravningsentreprenör i England i mitten av 1800-talet. Han gjorde allt för att gå ner i vikt, men blev bara tjockare.

Till sist träffade han en läkare som hade studerat i Frankrike och som rekommenderade en ny metod. 

William Banting

Började undvika socker, bröd, potatis och öl och åt sig mätt på kött och grönsaker.

Utöver det drack han en del vin och kunde ta sig en sängfösare på kvällen.

På ett år gick han ner 21 kilo i vikt.

För att hjälpa andra skrev han sedan ”Letter on corpulence”, ett häfte som blev väldigt populärt.

Den ursprungliga betydelsen av att banta är alltså att skippa kolhydraterna och äta mer fett.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0